معرفی ولایت کاپیسا
به گزارش [حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، کاپیسا یکی از ولایات شمال شرقی در افغانستان است که از شمال به پنجشیر از غرب با پروان از جنوب به کابل و از شرق به لغمان محاط میباشد. محمود راقی مرکز این ولایت است. این ولایت از لحاظ وسعت کوچکترین ولایت افغانستان است و دارای 7 ولسوالی یاشهرستان میباشد که عبارت اند از محمود راقی، نجراب، تگاب، الصایی،کوهبند، حصه اول کوهستان و حصه دوم کوهستان
ولایت کاپیسا یکی از 34 ولایت افغانستان است که در شمال شرقی کشور واقع شده است. مرکز این ولایت شهر محمود راقی است. کاپیسا یکی از ولایات کوچک افغانستان است، اما دارای تاریخ و فرهنگی غنی میباشد.
ویژگی های اصلی کاپیسا:
- موقعیت جغرافیایی: کاپیسا در نزدیکی کابل، پایتخت افغانستان، قرار دارد و با ولایات پروان، پنجشیر، لغمان و کابل هممرز است.
- جمعیت: بر اساس تخمین ها، جمعیت کاپیسا حدود ۴۰۰,۰۰۰ نفر است.
- اقتصاد: اقتصاد کاپیسا عمدتاً بر پایه زراعت و باغداری استوار است. محصولات اصلی این ولایت شامل میوههایی مانند انگور، انار، و سیب است.
- زبانها: زبانهای رایج در کاپیسا دری و پشتو است.
- تاریخ: کاپیسا دارای آثار تاریخی و باستانی فراوانی است که از دورههای مختلف تاریخی به جا مانده است.
کاپیسا به خاطر مناظر طبیعی زیبایش و رودخانههای جاری از جمله رودخانه پنجشیر معروف است.
کاپیسا یکی از ولایات باستانی افغانستان است که ۶۲۰ سال قبل پایتخت کنشکای در آریانای باستان بود مساحت این ولایت به ۱۲۱ کیلومتر مربع میرسد اقلیم این ولایت در فصل تابستان گرم و در فصل زمستان سرد است محصولات باغی/ درختی در این ولایت توت، انگور، آلو، زرد آلو و انار است که سالانه مقدار از آن به خارجاز کشور صادر میشود و این محصولات دوست داران زیاد را در خود افغانستان نیز دارد.
این ولایت از جهت پایتخت بودن آریانا داری حیثیت تاریخی است. زرگر ولسوالی حصه اول کوهستان، برج عبدلله که آثار و تعمیرات زمان یونانی ها در آن موجوداست، ریک روان در مرکز این ولایت که یکی از مکان های عجایب و به گفته محلی ها سحر آمیز نیز از شهرت زیاد در این ولایت برخوردار است که سالانه باعث جذبهزاران توریست میشود. صیاد که خود از تاریخ کهن در این ولایت برخوردار است محل تفریح هزاران تن در ایام تابسان در این ولایت است شکار پرنده گان یکی ازرسوم قدیم به این ولایت است برنده گان مانند قرچه، مرغآبی را شکار میکنند.
برخی از مناطق در این ولایت کوهستانی بوده با این وجود همچنان زمین های زراعتی و باغستان های زیاد در ان موجود میباشد. گندم، لوبیا، جواری یا ذرت ازفراورده های زراعتی در این ولایت است. در این ولایت اقوام پشتون تاجک و پشه ای سکونت دارند که روز های ویژه بین شان تجلیل میشود. با وجود تشکیل این ولایتاز اقوام مختلف اما فرهنگ های مشابه و مشترک شان را تا هنوز حفظ کرده اند تا سه شنبه هفته آینده و معرفی یکی از ولایات افغانستان با تحریریه افغانستانباشگاه خبرنگاران جوان همراه باشید
مساحت و آب و هوای ولایت کاپیسا
مساحت ولایت کاپیسا در حدود ۱۲۱ کیلومتر مربع میباشد و شهر محمود راقى مرکز اين ولايت است که در ۶۵ کيلومترى شمال کابل موقعيت دارد. کاپيسا يکى ازمناطق باستانى کشور است که ۶۲۰ سال قبل پايتخت تابستانى کنيشکا در آريانای باستان بود.
ولایت کاپیسا در فصل زمستان دارای آب وهوای سرد و در فصل تابستان گرم میباشد. هرچند که در فصل های بهار و پاییز آب و هوایی معتدل دارد. با توجه به آب و هوای این ولایت که سطح بارش آن که حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی متر است، میوه های انار و انگور با کیفیت تولید میشوند. انار و انگور کاپیسا به کشورهای دیگرنیز صادر میشوند و همچنین شهرت جهانی دارند.
اماکن تاريخى کاپيسا
کاپیسا از جهت اینکه در زمانی پایتخت آریانا بوده است دارای جایگاه تاریخی خاصی میباشد. در دل این ولایت اماکن تاریخی زیادی وجود دارد که مردم همواره از آنها بازدید میکنند. ازجمله مناطق تاریخی این ولایت می توان به منطقه موسوم به زرگر در ولسوالی اول کوهستان اشاره کرد که بیشتر آثار تاریخی در این منطقه نیزوجود دارد
برج عبدالله به عنوان یکی دیگر از اماکن تاریخی این ولایت محسوب میشود که در منطقه صیاد مرکز کاپیسا قرار گرفته است. علاوه بر آن ریگروان نیز به عنوان یکیاز مناطقی هست که داستان ها و افسانه های زیبایی در مورد آن وجود دارد.
کوه ها و نهرهای مشهور کاپیسا
سنجن، خمزرگر، ریگ روان، بولغین و شیر خان خیل از جمله کوه های مشهور این ولایت اند.
نهرهای بزرگ اين ولايت كه در ولسوالی های مركزی آن موقعيت دارد عبارت از نهر خواجه، نهر رزاق، نهر ريگروان و نهر افغان میباشد
اقوام و مردم کاپیسا
بیشتر اقوام این ولایت را تاجیکها تشکیل میدهند. هرچند که از اقوام پشتون و پشهای نیز در این ولایت زندگی میکنند.
زبان کاپیسا
زبان دری (فارسی)، پشتو، پشهای و پراچی از زبان هایی است که در ولایت کاپیسا تکلم میشود.