معرفی ولایت ارزگان
ولایت ارزگان از طرف شمال با ولایت دایکندی، از شرق با ولایت غزنی، از جنوب شرق با ولایت زابل، از جنوب با ولایت کندهار و از غرب با ولایت هلمند هم مرز میباشد.
نفوس مجموعی این ولایت نظر به سالنامه برآورد نفوس اداره ملی احصائیه و معلومات، در حدود (436,079) تن میرسد.
نظر به سروی های انجام شده توسط سروی جیولوجی افغانستان و ریاست معادن مربوطه، این ولایت دارای معادن و ظواهر معدنی متعدد بوده که از آن جمله مس در ساحه ارزگان، تنگستن در کوچک و دریوشینگ، سیماب در درواز و گل کدم، فلوریت در باخود، مسکویت در کنگ، بسموت در کوهی سوهی موقعیت دارد.
اُروزگان یکی از ۳۴ ولایت افغانستان است. مرکز این ولایت شهر ترین کوت می باشد. ارزگان ساحه وسیعی را در شمال شرق قندهار تشکیل می دهد. صاحب طبقات ناصری ارزگان را از شهرهای قدیم غور می داند. سنگ نبشه های متعددی در آن موجود است که بیانگر کیش مهر پرستی در سدهء پنجم در آن وادی بوده است و به نظر می آید که نامگذاری آن هم مبتنی بر همین آیین بوده است. تقسیمات ولایتی این ولایت به شرح زیر می باشد: ولسوالی ترینکوت ولسوالی چوره ولسوالی خاصاروزگان ولسوالی شهید حساس ولسوالی دهراود ولسوالی نیش مرکز ولایت ارزگان ترین کوت است و در شمال شرق ولایت قندهار واقع میباشد. به طرف شرق آن دایه چوبان و به طرف جنوب آن قلات غلجایی و به طرف غرب ان موسی قلعه و به شمال آن علاقه گرزاب واقع است . در غرب این ولایت دریای هلمند جاری است. در ارزگان از طرف مشرق یعنی دایه فولاد دو کوهی که مسمی به کوه سمندان است در آن مغاره ایی وجود دارد که دهنه آن 50 متر فراخی داشته و سقف آن از یخ پوشیده شده است که تا به حال کسی نتوانسته طول این مغاره را طی کند. از جمله دریا های ارزگان رود هلمند و رود تیرین و شهرستان میباشد کوه نوشته و کوتل قناق سنگ هم در این ولایت موقعیت دارد . مراکز صحی مکاتب ابتدایی متوسطه لیسه دارلمعلمین مدارس دینی میخانیکی و مسلکی هم در این ولایت موجود میباشد ولسوالی اجیرستان: در شرق ارزگان و ناحیهءغربی بهسود واقع شده است که در کتب تاریخی به شکل حجیرستان و جیرستان هم آمده است. در قسمت شرقی آن تپه ی است مشهور به شهر قرغان ( به معنی قلعه و حصار). دایکندی: یکی از مناطق محروم ولایت اُروزگان به نام دایکندی در تاریخ ۲۸ مارس ۲۰۰۴ به عنوان یک ولایت جداگانه تشکیل شد. دای به معنی قبیله یا سرزمین و بزرگ و با مردم به کار می رفته است. چنانکه در نامهای ترکی مغولی به صورت پسوند و یا پیشوند در نام اشخاص استفاده می شده است. در لهجهء هزارگی دی معنای زیاد، بسته، یکجایی و خرمن را می رساند. از نظر تاریخی شهرستان جزء ناحیه وسیعی به نام غرجستان بوده که جزئی از سرزمین غور یا پاروپامیزاد بخش مرکزی خراسان یا افغانستان امروز که شمالاً به باختر ( باکتریا) جنوباً به زابل و سیستان و غرباً به هرات ( ایریا) و شرقاً به زابل و گندهارا محدود و متصل می شده است.
وضعیت اقتصاد و بازار ولایت
زراعت :
٩٨در صد مردم اين ولايت شاغل در بخش زراعت ميباشند و محصولات مهم زراعتى و باغی آنها عبارت است از : گندم، جوار، ماش ، زيره و برنج ، بادام ، چهارمغز، کيشته ( محصولی از زردآلو ) ، کشمش ، توت و سنجد
آب بند ها :
بندهای کوچک آب نيز در اين ولايت وجود دارد که عبارت است از بندآغاجان ، بند منى غار و بند مليزو که تنها براى آبيارى زمين ها مورد استفاده قرار می گیرد .
صنعت :
صنايع دستى ارزگانى ها تا حدى بيشتر براى فروش به ولايات ديگر فرستاده ميشود، هر چند کارخانجات صنعتى در اين ولايت وجود ندارد؛ اما صنايع دستى زنان اين ولایت عبارت است از خامک دوزى ، قالين دوزى و گلیم دوزى و …
مکان های تفریحی ولایت ارزگان
ولایت ارزگان در افغانستان دارای مناظر زیبا و مناطق تاریخی است که جاذبه های گردشگری خوبی را ارائه میدهد. در اینجا به برخی از مکان های تفریحی و دیدنی ولایت ارزگان اشاره خواهیم کرد:
۱. قلعه فیروزکوه: قلعه فیروزکوه یکی از مهم ترین آثار تاریخی ارزگان است که در نزدیکی شهر ارزگان قرار دارد. این قلعه به دورهٔ اسلامی برمیگردد و دارای مناظر زیبایی از بالای تپه های فیروزکوه است.
۲. درهٔ بندیامان: درهٔ بندیامان یکی از مناطق طبیعی زیبای ولایت ارزگان است که معمولاً به عنوان یک مقصد تفریحی برای گردشگران محلی و خارجی مورد استقبال قرار میگیرد. این دره دارای باغهای اطراف زیبا و مناظر طبیعی دل انگیزی است.
۳. منطقهٔ مینرال های سردار: این منطقه معدنی در ولسوالی سردار ولایت ارزگان واقع شده و دارای ذخایر معدنی غنی از مس و سایر فلزات است. اینجا یک منطقهٔ معدنی مهم برای بازدید های تاریخی و علمی است.
۴. درهٔ خاقان: این دره یکی دیگر از جاذبه های طبیعی ولایت ارزگان است که دارای رودخانه و مناظر طبیعی دل انگیزی میباشد. این مکان مناسبی برای پیادهروی، کمپینگ و گردش در طبیعت است.
۵. قلعهٔ چغاچاران: قلعهٔ چغاچاران نیز یکی از آثار تاریخی ارزگان است که در شهرستان خواجهدوکه قرار دارد. این قلعه دارای ساختمانهای باستانی و مناظر تاریخی جذابی است که میتواند مورد توجه گردشگران قرار گیرد.
این مکانها فقط بخشی از جاذبههای گردشگری ولایت ارزگان هستند و این ولایت دارای بسیاری دیگر از مناظر زیبا و مکان های دیدنی است که میتواند مورد توجه گردشگران و مسافران قرار گیرد. امیدوارم که بازدید از این مناطق زیبا، به شما تجربههای خاصی را ارائه دهد.