چالش؛ آلودگی هوا و راه حل های آن برای جلوگیری از آلودگی هوا

چالش: آلودگی هوا و راه حل های آن برای کاهش آلودگی هوا

هوایی که امروز تنفس می کنیم پر از آلاینده های سمی و خطرناک است. آلودگی در محیط زیست می تواند زمین را از زیبایی و تنوع زیستی خراب کند. هر ساله هزاران نفر در افغانستان و در سراسر جهان به دلیل مشکلات مختلف مربوط به آلودگی جان خود را از دست می دهند. نکته مهم برای زندگی سالم، شناسایی منابع آلودگی هوا و اجرای روشهای عملی است تا بتوانیم به جلوگیری از آلودگی هوا کمک کنیم.

نایتروجن، آکسیجن، هیلیوم، آرگون و… در کنار هم هوا را تشکیل می‌دهند و حرکات جوی، یکنواختی این گازها را حفظ می‌کنند. عواملی مانند سوزاندن زباله‌ها و سوخت‌های فسیلی، دفن زباله‌ها و… می‌توانند این یکنواختی را بر هم بزنند. با افزایش میزان گازهای مضر از حد مطلوب، هوا آلوده می‌شود و همه ما آن را تحت آلودگی هوا می‌شناسیم، آلودگی هوا علاوه بر گرم شدن زمین، منقرض شدن بسیاری از گونه‌های جانداران و ایجاد مشکلات متعدد برای محیط زیست، باعث آسیب‌های جسمانی در انسان می‌شود و تهدیدی برای حیات بشر است. ردپای انسان‌ها روی آلودگی هوا به قدری زیاد است که با تغییری هر چند کوچک در سبک زندگی می‌توان به کاهش آلودگی هوا کمک کرد. اما سوال اصلی اینجاست که برای
کاهش آلودگی هوا چه کنیم؟

25134_613

راه حل های برای جلوگیری از آلودگی هوا؛
در ادامه این مقاله به روش های برای جلوگیری از آلودگی هوا میپردازیم که عبارتند از:

۱: بازیافت و استفاده دوباره از وسایل
یکی از بهترین راه های کاهش آلودگی هوا بازیافت است که متاسفانه چندان به آن اهمیت داده نمی‌شود. مفهوم بازیافت و استفاده دوباره از وسایل تنها به معنی صرفه‌جویی در استفاده از منابع نیست، بلکه به عنوان راهکار آلودگی هوا به کاهش انتشار آلودگی‌ها کمک می‌کند. در فرایند تولید محصولات جدید از محصولات بازیافتی انرژی کم‌تری مصرف می‌شود.

۲: ممنوعیت استفاده از کیسه‌های پلاستیکی و استفاده از کیسه های کاغذی
استفاده از کیسه‌های پلاستیکی، آسیب زیادی به محیط زیست می‌رساند، زیرا تجزیه این محصولات به دلیل وجود مواد تشکیل‌دهنده مانند روغن، مدت زمان زیادی طول می‌کشد. از آن‌جایی که کیسه‌های کاغذی به راحتی تجزیه می‌شوند و قابل بازیافت هستند، استفاده از کیسه‌های کاغذی را جایگزین کیسه‌های پلاستیکی کنیم.

۳: کاشت درختان بیش‌تر از بهترین راه های کاهش آلودگی هوا
کاشت و رشد هر چه بیش‌تر درختان، یکی دیگر از راه های کاهش آلودگی هوا است. این فرایند، فواید زیادی برای محیط زیست دارد و به آزادسازی بیش‌تر آکسیجن کمک می‌کند. با کاشت درختان بیش‌تر، ما هوای تازه بیش‌تری برای نفس کشیدن داریم. درختان و گیاهان، CO2 را مصرف و O2 را از طریق فتوسنتز، تولید می‌کنند. یکی از اساسی‌ترین روش های کنترل آلودگی هوا ایجاد فضای سبز با مساحت بیش‌تر است. رشد درختان، بوته‌ها، گیاهان و… علاوه بر کاهش آلاینده‌های هوا، به حفظ لایه اوزون هم کمک می‌کند.

۴: کاهش آتش‌سوزی، سوزاندن ذغال و استعمال دخانیات
افراد زیادی برای گرم کردن خانه هایشان از ذغال سنگ استفاده میکنند و همچنان زباله و پلاستیک ها را آتش میکنند. در حالی که آتش زدن زباله‌ها و آتش زدن برگ‌های خشک باعث آلودگی هوا می‌شوند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم این کارها را در جنگل انجام ندهید. همچنین استعمال دخانیات مانند سیگار علاوه بر آسیب به سلامت فرد، در افزایش آلودگی هوا هم موثر است. ترک کردن سیگار هم به خودتان و هم به محیط زیست آسیب کم‌تری وارد می‌کند.

۵: استفاده از فیلتر برای دودکش
گازهایی که از کارخانه‌های صنعتی و سیستم‌های گرمایشی مانند بخاری و شومینه در منزل خارج می‌شوند، برای آلودگی هوا خطرناک هستند و به کیفیت هوا آسیب می‌زنند. در صورتی که کاهش تولید این گازها امکان‌پذیر نباشد، می‌توان از فیلترها استفاده کرد. استفاده از فیلتر برای دودکش می‌تواند اثر گازهای مضر جذب‌شده در هوا را کاهش دهد و یکی از راه های کاهش آلودگی هوا باشد.

۶: جلوگیری از مصرف محصولات شیمیایی
محصولات دارای مواد شیمیایی یا عطر قوی مانند رنگ‌ها یا عطرها را باید کم‌تر استفاده کرد. مصرف کم‌تر مواد شیمیایی و استفاده از محصولات ارگانیک، یکی از راهکار های کاهش آلودگی هوا است.

۷: خرید و استفاده از وسایل نقلیه الکترونیکی مانند موتر های برقی
موتر هایی که سوخت کم‌تری مصرف می‌کنند یا موتر هایی که با سوخت جایگزین به حرکت درمی‌آیند، بهترین گزینه‌ها برای خرید وسایل نقلیه هستند. همچنین وسایل نقلیه الکترونیکی با توجه به قیمت سوخت‌ها، کارآمدتر هستند. شما برای شارژ کردن وسایل الکترونیکی نسبت به پر کردن باک موتر با سوخت‌هایی مانند گاز و بنزین، هزینه کم‌تری می‌پردازید. منابع تجدیدپذیر انرژی در وسایل نقلیه الکترونیکی باعث شده کاربرد بیش‌تری داشته باشند و آسیبی به محیط زیست نرسانند.

۸: استفاده از محصولات طبیعی و ارگانیک
استفاده از محصولات حاوی مواد شیمیایی مانند پاک کننده ها، رنگ ها، آفت کش‌ها یا خوشبو کننده هوا خودداری کنید. اینها شامل بسیاری از محصولات خانگی مانند پاک کننده‌ها و رنگ‌ها می شود. از راه آب‌های خود برای دفع زباله‌های مایع شیمیایی استفاده نکنید. چنین مواد شیمیایی را به محل دفع پسماند محلی برسانید. بطری‌های پلاستیکی و قوطی‌های اسپری را در سطل‌های مخصوص بازیافت بیاندازید. این محصولات می توانند ترکیبات آلی فرار (VOCs) را آزاد کنند که میتواند چشم، بینی، گلو یا ریه‌های شما را تحریک کند. به جای آن می توانیم از محصولات طبیعی یا ارگانیک مانند سرکه، جوش شیرین، لیمو یا روغن‌های ضروری استفاده کنیم.

۹: استفاده کمتر از محصولات یکبار مصرف پلاستیکی
بسیاری از رستوران‌ها برای کاهش قیمت تمام شده غذا و همچنین سود بیشتر غذا را در ظروفی از جنس فوم یا پلاستیک استفاده میکنند. این ظروف نه تنها به سلامتی مصرف کننده آسیب زیادی می رساند بلکه باعث انباشته شدن ضایعات پلاستیکی نیز شده که محیط زیست را دچار مشکل بسیار جدی کرده است. بهتر است که به جای استفاده از ظروف پلاستیکی معمول در بازار از ظروف گیاهی استفاده شود. به خاطر داشته باشید که ظروف یکبار مصرف گیاهی که به سلامت مصرف‌کننده آسیب نرسانده و هم در محیط زیست می تواند تجزیه شود.

۱۰: رنگ‌های بر پایه آب استفاده کنید
رنگ‌های بر پایه آب را جایگزین رنگ‌های بر پایه نفت کنید. استفاده کمتر از مشتقات نفتی‌ به کاهش آلودگی‌‌ های محیطی‌ کمک می‌کند.

۱۱: استفاده از سیستم کانالیزاسیون برای جاده ها و ساخت مکان های بهداشتی در شهرها
ساخت جویبارها کنار جاده و جوی های زیر زمینی برای دفع فاضلات و کثافات از سطح شهر میتواند خیلی مفید باشد.

۱۲: زندگی سازگار با محیط زیست (Going Green)
سبز شدن یا Going Green یک سبک زندگی سازگار با محیط زیست است که در آن فرد قصد دارد منابع طبیعی و محیط زیست را حفظ کند و همچنین یکی از راه های کاهش آلودگی هوا محسوب می‌شود. سازگاری زندگی انسان‌ها با محیط زیست باعث می‌شود آلاینده‌های واردشده به خاک، آبراه‌ها و هوا به حداقل برسند و در نتیجه آلودگی هوا و آلاینده‌های محیطی کم‌تر شوند. به طور کلی زندگی سازگار با محیط زیست یکی از برترین راه های کاهش آلودگی هوا است

۱۳: آموزش به افراد
ما می‌توانیم اطرافیان خود را با راه های کاهش آلودگی هوا آشنا کنیم در این صورت همه افراد می‌توانند سهمی در کاهش این آلودگی‌ها داشته باشند. سلامت ما با سلامت محیط اطرافمان در ارتباط است. به همین دلیل آموزش به مردم و کودکان درباره آلودگی هوا، اثرات آن بر محیط زیست و راه‌های کاهش آن اهمیت زیادی دارد.

1 Like